Skip to main content

Wat is kinderergotherapie?

Ergotherapie maakt het dagelijks en betekenisvol handelen mogelijk. Voor kinderen betekent dit vaak spelen, naar school gaan, uitvoeren van hobby’s/sporten en ADL-taken (Activiteiten van het Dagelijks Leven). Denk hierbij aan handelingen zoals aan- en uitkleden, tandenpoetsen, brood smeren etc.

Wanneer de uitvoering van deze handelingen niet of onvoldoende lukt, kan kinderergotherapie een oplossing bieden. Het kind, de omgeving en de handeling worden in kaart gebracht, zodat er vervolgens gekeken kan worden naar praktische oplossingen. Hierbij kun je denken het verbeteren van de vaardigheden door samen te oefenen, advies bij het aanschaffen van hulpmiddelen, coaching en uitleg, of we kunnen meedenken in het aanpassen van de omgeving waardoor je de handelingen makkelijker kunt uitvoeren.

0 – 4 jaar

Spelontwikkeling

  • Heeft uw kind moeite met het komen tot spel? 
  • Heeft uw kind weinig interesse voor spelmaterialen? 
  • Heeft uw kind moeite met zelfstandig spelen? 
  • Heeft uw kind een beperking waardoor spelen niet vanzelfsprekend is? 

Dan denken wij graag mee over passende spelmaterialen en oefeningen om de spelontwikkeling te stimuleren.

ADL-taken (Activiteiten van het Dagelijks Leven)

  • Gaat uw kind bijna naar de basisschool en wordt er verwacht dat uw kind zelfstandig kan aan- en uitkleden bij de gym? 
  • Heeft u het gevoel dat uw kind moeite heeft met het zelfstandig uitvoeren van handelingen die passen bij de ontwikkelingsleeftijd? 
  • Heeft u het idee dat uw kind nog te veel moet helpen met taken die iedere dag terugkomen, zoals aan- en uitkleden, tandenpoetsen, eten etc.

Dan bieden wij graag passende begeleiding om uw kind deze handelingen sneller onder de knie te laten krijgen. 

Hulpmiddelen, voorzieningen en aanpassingen

Soms gaan de dagelijkse dingen voor uw kind moeizamer dan voor andere kinderen. Om welke reden dan ook kan een kind belemmerd worden. Wij zijn op de hoogte van welke voorzieningen er zijn die het leven van uw kind of de verzorging van uw kind een stuk makkelijker kunnen maken. Een aangepaste buggy of autostoel, een rolstoel of een aangepast bed met hoog-laag functie kunnen voor jullie een verschil maken. Vervolgens zal er een aanvraag moeten worden ingediend bij de WMO of zorgverzekeraar. Hier ondersteunen wij u uiteraard ook graag bij. Daarnaast zullen wij begeleiding bieden bij de passing en de levering van de voorzieningen.

Zintuiglijke prikkelverwerking

  • Heeft uw kind moeite met ontspannen?
  • Heeft u het idee dat uw kind snel schrikt van bijvoorbeeld geluiden of aanrakingen?
  • Heeft uw kind last van boze buien en lijkt uw kind dan vaak ontroostbaar? 

Zintuiglijke prikkelverwerking kan ook worden omschrijven als Sensorische Informatieverwerking (SI). Dit is het proces waarbij de hersenen en de zintuigen samenwerken. Het zou kunnen zijn dat uw kind op een andere manier zintuiglijke prikkels verwerkt dan andere kinderen van zijn of haar leeftijd. Wij helpen u graag bij het in kaart brengen van de manier waarop uw kind zintuiglijk prikkels ervaart. Hierdoor leert u uw kind beter begrijpen en kunt u hier beter op inspelen. 

Slaapproblemen

Verschillende ergotherapeuten binnen onze praktijk zijn extra geschoold in het ondersteunen bij slaapproblemen, welke in relatie staan met de zintuiglijke prikkelverwerking. Wij ontdekken graag samen met u wat de slaapbehoefte is van uw kind. Vervolgens gaan we samen kritisch kijken naar de bedtijd, het avondritueel, de inrichting van de slaapkamer en de balans tussen inspanning en ontspanning door de dag heen. Dit kan allemaal invloed hebben op een betere nachtrust.

4-16 Jaar

Fijne motoriek – Schrijven

  • Vind je knutselen maar niks?
  • Krijg je die stomme rits van je jas niet dicht?
  • Doet je potlood nooit wat jij wil?
  • Heb je moeite met het lezen van je eigen handschrift?

Dan kan het zijn dat het nog niet zo goed wil lukken om je handen en je vingers aan te sturen. Wij helpen je graag bij het verbeteren van je fijne motoriek, zodat je met plezier en zelfvertrouwen met je handen bezig kunt zijn.

Typen

  • Kan je het schrijftempo van de klas niet goed bijhouden?
  • Blijft jouw handschrift na heel veel oefenen niet goed leesbaar?
  • Heb je last van aanhoudende pijnklachten bij het schrijven?
  • Heb je een typecursus gedaan maar blijft het aan leren van blindtype nog lastig?
  • Past individuele begeleiding bij het leren blindtypen meer bij jou?

Dan helpen wij jou graag om het blindtypen te automatiseren met een aangepaste en individuele manier van typeles geven. Wij gebruiken hiervoor de methode van Typ10.

Zintuiglijke prikkelverwerking

  • Heb jij last van het geluid van een tikkende klok? 
  • Zitten jouw kleren vaak niet lekker? 
  • Vind jij de juf niet fijn omdat ze altijd een sterke parfum op heeft? 
  • Word je afgeleid door de kleuters die op het speelplein aan het spelen zijn? 
  • Heb je het idee dat je moet spugen, wanneer je weer eens iets nieuws moet proeven van je ouders? 
  • Of lukt het je echt niet om stil te zitten, terwijl je dit wel probeert?

Zintuiglijke prikkelverwerking kan ook worden omschrijven als Sensorische Informatieverwerking (SI). Dit is het proces waarbij de hersenen en de zintuigen samenwerken. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat jij op een andere manier zintuiglijke prikkels uit je omgeving verwerkt. Hierdoor kan het zijn dat je ineens heel boos wordt, moeite hebt met concentreren en ontspannen, of dat je ‘s avonds niet goed in slaap kunt vallen. Wij leggen je graag uit hoe dit komt. Wij helpen je graag om je eigen lichaam beter te leren kennen, zodat je beter kunt aangeven waar je behoefte aan hebt. Samen gaan we ontdekken wat jij nodig hebt. Op die manier worden activiteiten die jij lastig vindt, makkelijker gemaakt. 

Planmatig werken

  • Vind je het lastig om aan je werkjes te beginnen? 
  • Vergeet je soms welke stappen je ook alweer moest doen en in welke volgorde je deze moest uitvoeren? 
  • Ben je vaak als laatste klaar, of krijg je je werkjes niet op tijd af? 
  • Zit je al op de middelbare school en ondervind je problemen met het plannen van je huiswerk? 

Dan helpen wij je graag bij het verbeten van je taakaanpak, het verbeteren van je werktempo, of bij het maken van een stappenplan of tijdsplanning.

ADL-taken (Activiteiten van het Dagelijks Leven)

  • Heb je nog vaak de hulp van je ouders nodig?
  • Kan je de taken al wel uitvoeren maar voel je je een beetje onhandig? 

Word jij al wat ouder en zijn er steeds meer taakjes die je zelf moet gaan doen zoals, aan- en uitkleden, tandenpoetsen, je eigen brood smeren, met mes en vork eten, veters strikken? Dan helpen wij je graag om de dagelijkse taken makkelijker te maken.

Belasting en belastbaarheid (ALK)

  • Ben je vaak moe?
  • Lukt het je niet om dingen die je moet doen goed in te plannen in jouw dag?
  • Is halverwege de dag jouw batterij al leeg?

Dan helpen wij je graag om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Op die manier heb je genoeg tijd en energie voor alle dingen die je moet doen en natuurlijk voor de dingen die je leuk vindt om te doen.

Is er sprake van Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK), waarvoor geen medische oorzaak is gevonden en word je hierdoor belemmert in je dagelijkse leven? Samen met het ALK-team leren we jou hoe je het beste om kan gaan met deze klachten, waarin het uitvoeren van dagelijkse/belangrijke activiteiten centraal staat. De ergotherapie behandeling richt zich op jouw dagindeling en belasting en belastbaarheid. Het ALK-team bestaat ook uit een kinderfysiotherapeut en een psycholoog. Bij een gezamenlijke intake kijken we wat jij nodig hebt. Een verwijzing vanuit een arts is hiervoor verplicht.

Hulpmiddelen, voorzieningen en aanpassingen

  • Word jij in de dagelijkse handelingen belemmert doordat je een beperking hebt en wil je toch graag met de rest mee doen?

Wij helpen graag om deze handelingen wat makkelijker of minder belastend voor je te kunnen maken. We brengen in kaart of ondersteunende hulpmiddelen of voorzieningen jou verder kunnen helpen. Je kunt daarbij denken aan een aangepaste fiets, een rolstoel, een laptop omdat het schrijven je te veel inspanning kost, een hoog-laagbed etc. Vervolgens helpen wij jou en je ouders graag bij het doen van de aanvraag (bij de WMO, UWV en zorgverzekeraar) en zijn wij aanwezig bij de passing en de levering van de voorzieningen. Uiteraard kunnen wij jou ook helpen bij het leren inzetten van deze hulpmiddelen en/ of voorzieningen.

Diagnose ja of nee?

Een kind heeft geen diagnose nodig om bij ons in behandeling te komen. Als ergotherapeuten stellen wij geen medische of psychologische diagnose. Wel zien wij veel kinderen, waarbij er sprake is van een diagnose. Wij hebben veel ervaring met het behandelen van kinderen met AD(H)D, DCD, Autisme spectrum problematiek, Cerebrale Parese, Neuromusculaire aandoeningen en ernstige meervoudige beperkingen.

Meer informatie of een afspraak plannen?

Neem dan via onderstaande button contact met ons op.

Adres

Kinderergotherapie Hands Up

Gezondheidspunt Best, 
1e etage

De Ronde 12

5683 CZ, Best

Contact

T: (0499) 22 30 21

E: info@kinderergohandsup.nl